Egyforma - Informális Formula1 Informátor

Formula1 események, elemzések, statisztikák. Perelés, óvás, fellebbezés az alábbi címre: geocucc [kukac] citromail [pont] hu

Utolsó kommentek

Túlélőkészlet - Hallgasd meg kedvenced himnuszát

2009.12.20. 18:09 GeoCucc

Hiába a jó memória, sokan idejét sem tudjuk már, mikor láttunk utoljára királykategóriás versenyhétvégét. Bár még csak nagyjából egy és fél hónap telt el Abu-Dhabi óta, és körülbelül kétszer ennyi van még hátra a szinte szomszédos Bahreinig, máris egy örökkévalóságnak tűnik nélkülözni a nélkülözhetetlent. Az ember már csak a homályos emlékezetéből tud előkotorni egy-egy rajtprocedúrát, első kanyaros tolakodást, tankolást (ezt nem árt jól elraktározni),  vagy éppen egy felcsendülő himnusz. Ez utóbbi ügyben próbál segíteni ez a bejegyzés.

Régen győzött már a kedvenced, vagy csak szeretnéd ismét átélni a díjátadó ünnepségek legmagasztosabb pillanatainak hangjait? Szívesen énekelnéd teljes erővel a spanyol himnuszt annak ellenére is, hogy a készítők nem írtak hozzá szöveget? Elérkezett az alkalom. Előtte azonban egy kis áttekintés.

A 2009-es szezon 17 eredményhirdetésén a lehetséges 34-ből 26-szor csendült fel 7 különböző nemzet himnusza. Ez a 26 nem túl sok, sőt negatív rekord az 1996-os 23 óta, s ez az alacsony szám nyilván a győztes versenyző és csapata azonos nemzetiségéből (ami az esetek meggyőző többségében a brit) adódik. Idén ilyen nyolcszor is előfordult, előbb Button és a Brawn, majd Hamilton és a McLaren jóvoltából. Lévén a brit himnusz - akármennyire is próbálják elnyújtani - nem a hosszabbak közül való, az évi pódium-ceremóniák összidőtartamát tekintve az idei az utóbbi évtizedek közül az egyik legrövidebb volt, ami bizony a közönség Formula1-nézéssel töltött idejéből csap le egy csekély darabot. Persze azért depresszióba ettől ne essünk, ez még mindig könnyebben emészthető, mint egy 250 km-esre rövidített versenytáv, amivel nemrég még előszeretettel ijesztgettek minket, ráadásul jó eséllyel fel sem tűnik senkinek, ha nem hívják fel rá az ember figyelmét, mint ahogy én azt most szemtelen módon megtettem.

A nemzeti dallamok változatosságát tekintve átlagosnak lehet mondani 2009-et. Ebben a tarka szezonban ugyanúgy hét ország himnuszát hallhattuk, mint 2004-ben, Schumacher és a Ferrari egyeduralmakor (gondoltuk volna?), de például egyel kevesebbet, mint tavaly, viszont kettővel is többet, mint a szintén körömrágós, ám csupán két csapat küzdelmét hozó 2007-es esztendőben. Elmondhatjuk, hogy ez a szám aztán tényleg semmilyen relációban sincs a pályán vagy a pontversenyben zajló csata izgalmával.

A részletekbe merülve is találhatunk további érdekességeket. Idén a legsűrűbben felcsendülő himnusz a brit volt. A God save the Queen hangjegyei 11 alkalommal zúdultak le a dobogó előtt álló tömegre, 1999 óta a legtöbbször. A második leggyakoribb az osztrák lett, habár ehhez már csak ötször nyomták meg a "play" gombot, viszont egy szezonban ennél többször még Lauda sikeréveiben sem kellett eljátszani Ausztria dallamait. Valójában persze ez az öt most hat lenne, ha Kínában nem titulálták volna angolnak az először diadalmaskodó Red Bull csapatát. Később Mark Webber hathatós segítségével az ausztrál ritmusok 28 év után tértek vissza az F1-be, míg az olasz himnusz negatív eredménnyel zárt, hiszen 1995 óta nem esett meg, hogy egy szezonon belül csak egyetlen egyszer legyen hallható ez az örömódának is beillő muzsika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

               A 2009-ben hallott himnuszok száma és aránya

 

Az alábbiakban letölthető az utóbbi majd' két évtized összes himnusza, ami F1-es díjátadón elhangzott. Legtöbbjük jól ismert, hiszen kifejezetten fülbemászó dallamaik meglehetősen nagy gyakorisággal csendülnek fel az állandó és sikeres országok képviselőinek köszönhetően, de található közöttük néhány különlegesség is, mint a japán (ki ne emlékezne arra az egyszeri alkalomra) vagy az ír, amit Eddie Jordan mindössze kétszer énekelhetett annak ellenére, hogy csapata négy győzelmet is számlált pályafutása során ('98-ban a Hill által aratott első győzelmükkor "Red Bull-módra" még ők is brit himnuszt kaptak, az utolsónál, 2003-ban pedig ideiglenesen kénytelenek voltak a McLaren sikerének tapsolni).

Egy kattintás az ország nevére, és máris padlógázzal érkezik a számítógépedre a kiválasztott himnusz mp3 formátumban. Remélhetőleg segít átvészelni az időt Bahreinig, amikor a jól ismert hangok végre vizuális élménnyel is párosulnak.

Ausztrália
Ausztria
Brazília
Finnország
Franciaország
Írország
Japán
Kanada
Kolumbia
Lengyelország
Nagy-Britannia
Németország
Olaszország
Spanyolország


A himnusztól F1-es körökben már-már különválaszthatatlan pezsgőlocsolást pedig Szilveszterkor bárki saját maga is kipróbálhatja. Ezt akár tekinthetjük a Túlélőkészlet-sorozat következő hasznos tanácsának is. Nekem már bevált, jó szórakozást ahhoz is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




A himnuszoknak általában nem túl bonyolult a kottájuk.
Íme Vettel kedvence.

Szólj hozzá!

Címkék: túlélőkészlet

A bejegyzés trackback címe:

https://egyforma.blog.hu/api/trackback/id/tr211611357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása