Egyforma - Informális Formula1 Informátor

Formula1 események, elemzések, statisztikák. Perelés, óvás, fellebbezés az alábbi címre: geocucc [kukac] citromail [pont] hu

Utolsó kommentek

Túlélőkészlet - Nézzük meg A nagy versenyt

2009.11.15. 13:26 GeoCucc

Az utolsó futam előtt még négyen is esélyesek a bajnoki címre? Jack Brabham és Jim Clark a vert mezőnyben? Na persze, ilyen csak a filmekben létezik – mondhatnánk. És valóban.

Két hét telt el a szezonzáró Abu-Dhabi futam óta. Lassan minden F1 rajongót elfog a hiányérzet, felemészt a várakozás, vagy éppen elkezd gyötörni a gyorsan terjedő Q1F1 vírus. Ha versenyhiányunk van, a legjobb, amint tehetünk, hogy a probléma gyökerét ragadjuk meg, és megnézünk egy futamot. Visszaidézhetjük akár az idei évet, vagy lefújhatjuk a port régebbi szezonok pókhálós adathordozóiról is. Ezeknek csak egy szépséghibájuk van – felmerülhet annak veszélye, hogy jó memóriánknak köszönhetően már az előtt jó közelítéssel el tudjuk sorolni a futam végeredményét, hogy  az autók felsorakoztak volna a rajtrácsra. Meg kell hagyni, nem lenne az az igazi körömrágós élmény. Ám itt van egy teljes évad, amelynek eredményei nincsenek benne egyetlen statisztikai adatbázisban sem. 1966!

 

Ugyan már, hiszen még a világ dolgaival mit sem törődő, téli álmából felébresztett, és beszélni nem tudó teknősbékám is azonnal rávágná, hogy Jack Brabham harmadik világbajnoki évéről van szó, amikor saját készítésű autójával hódította el a címet! Persze, a valóságban igen, de nem John Frankenheimer rendezésében. Hiszen az amerikai filmgyáros meglehetősen merész vágyát valósította meg ebben az évben azzal, hogy mozivászonra vitte kedvenc sportja, az akkor még mindig nem túl széles körben ismert Formula1 világát, annak minden csodájával és veszélyével együtt, miközben a volánnál vérbeli versenyzők helyett bármiféle trükk nélkül a kor neves színészei zsonglőrködtek. Ennek érdekében Frankenheimer kénytelen volt „beíratni” kiválasztottjait, James Garner-t, Yves Montand-t és a többieket néhány tanórára Jim Russell neves versenyiskolájába, mert bizony formulaautóba már azokban az időkben sem ülhetett be akárki. Végül így is csak F1-essé maszkírozott F3-as gépeket raktak a színészek alá, tehát érdekes módon nem a főszereplőket helyettesítették dublőrök, hanem úgymond az autókat. Így hát pár hónap felkészülés után a betontorpedók orrára szerelt ormótlan kamerák (amiknek látványától a mai aerodinamikai szakemberek ijedtükben alighanem pódiumról ledobott pezsgősüveg alá vetnék magukat) tényleg a kor legnagyobb színészeinek száguldását örökítették meg, akik ha nem is versenytempóban, de azt megközelítő sebességgel közlekedtek a forgatások alkamával a futamokat követő hétfőkön. Így az év tavaszán Monacoban két szezon is elkezdődött, a valódi mellett a megfilmesített 1966, amely stílusosan a Grand Prix, magyarul A nagy verseny címet kapta.

 

Az addigra már több filmjéről híressé vált amerikai rendező és stábja sok valódi versenyhétvégén is ott lábatlankodott, látványos videofelvételeket gyűjtve az éles bevetésekről, és a frászt hozva a törekvésekkel kapcsolatban eleinte szkeptikus csapatfőnökökre és versenyzőkre (nem nagy meglepetésre Jackie Stewarttal az élükön). Az év előrehaladtával azonban legtöbben felismerték Frankenheimer elhivatottságát, és készséggel segítettek, de legalábbis nem hátráltatták a munkálatokat. Néhány aktív pilóta, mint Graham Hill vagy Bruce McLaren egy-egy rövid jelenet erejéig még maguk is a film szereplőivé váltak. A monzai pálya tulajdonosai pedig az akkor már használaton kívül lévő ovál-részt is a stáb rendelkezésére bocsájtották, hiszen mi sem szemetgyönyörködtetőbb, mint mikor egy versenyautó szinte felmászik a döntött kanyarok aszfaltjára. A film történéseit emellett a valós események is befolyásolták. A spái  futamon hirtelen lezúduló özönvízszerű esőzés például eredetileg természetesen nem szerepelt a  forgatókönyvben, általa viszont mégis egy újabb látványelemmel gyarapodott a mozi.

 

Szerencsére abban az időben még egy rendező sem próbálta kötelezően belesűríteni mondanivalóját a napjainkban már jól megszokott 90 percbe, így több mint két és fél órán át élvezhetjük a film egyedi hangulatát. Ebbe a hangulatba persze beletartozik a XXI. századi néző számára szokatlannak ható pár perces WC szünet a film közepe táján, ami a sokáig egy helyben üldögélő mozinézők számára hasznosnak bizonyulhatott. És akkor se higgyük azt, hogy meghibásodott a médialejátszónk, ha a film elindítása után hosszú perceken keresztül ugyanaz a mozdulatlan kép mered elénk, hiszen csupán a nyitányról van szó, amit nyilván már szintén nem lehetne ledugni a mai, minden pillanatban akciójelenetet kereső tévénézők torkán.

 

Az alkotás nem maradt visszhang nélkül az az évi Oscar-díj átadó gálán sem, hiszen A nagy versenyt a legjobb hang, legjobb vágás, és legjobb hangeffektus vágás kategóriában is jutalmazta a zsűri. Az akkoriban még végképp  újszerűnek ható, és olykor szinte hátborzongató motorzúgással persze nem sok másik hanghatás vehette fel a versenyt.  Emellett a film sűrűn felcsendülő, korabeli hangulatot idéző zenéje is egészen fülbemászóra sikerült.

 

A történet négy versenyző élete körül forog, és a pályán zajló csatájuk mellett bepillantást nyerünk magánéletükbe is.  Az 1966-os évad négy kitalált nagymenője,a  már kétszeres bajnok francia Sarti, a szókimondó amerikai Aron, az egyszerű életet élő brit Stoddard és a fiatal olasz playboy, Barlini feszülnek egymásnak csapataik, az elmaradhatatlan Ferrari, a Jordan (mintha a jövőben is lett volna ilyen), és a japán Yamura színeiben ebben a még mai szemmel is lelegzetelállító alkotásban.  Mindenképpen megéri megnézi, főleg most, hogy ilyen ínséges időket élünk a nagydíjhétvégék gyakoriságának tekintetében.

 

Vajon ki lesz a világbajnok?

 

A film az alábbi linkek segítségével letölthető. A 7 darab 200 MB-os fájl kicsomagolása után máris élvezhetjük a száguldást. IDE kattintva pedig felirat is található a magyar szinkronnal nem rendelkező filmhez.

 

http://rapidshare.com/files/227987064/Grand.Prix.1966.DVDRip.XviD-FRAGMENT.part1.rar

http://rapidshare.com/files/228033761/Grand.Prix.1966.DVDRip.XviD-FRAGMENT.part2.rar

http://rapidshare.com/files/228078862/Grand.Prix.1966.DVDRip.XviD-FRAGMENT.part3.rar

http://rapidshare.com/files/227790657/Grand.Prix.1966.DVDRip.XviD-FRAGMENT.part4.rar

http://rapidshare.com/files/227822968/Grand.Prix.1966.DVDRip.XviD-FRAGMENT.part5.rar

http://rapidshare.com/files/227881041/Grand.Prix.1966.DVDRip.XviD-FRAGMENT.part6.rar

http://rapidshare.com/files/227944337/Grand.Prix.1966.DVDRip.XviD-FRAGMENT.part7.rar
 

-->

Szólj hozzá!

Címkék: túlélőkészlet

A bejegyzés trackback címe:

https://egyforma.blog.hu/api/trackback/id/tr321526623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása